A projekt leírása

A családi ház városi lakónegyed átlagos méretű, sík felületű telkére készült. A kert és a ház többi része a konyha és étkező kettőse köré rendeződik, itt található a családi élet központja. A ház tömege tiszta, érthető, homlokzatai szimmetrikus jellegűek, szigorúságukat azonban megtöri a tetők alatti ablakok lágy íve. A faburkolatok, fa nyílászárók, ereszrészletek és pergola még otthonosabbá teszik az épületet. A megrendelő az alacsonyenergiájú ház energetikai szempont elérését kérte, és olyan kialakítást a legoptimálisabb fűtési költséget eredményezi.

Szerkezeti szempontból a ház követi az építkezési trendeket: sávalapot, betonmagokkal megerősített lyukas tégla falazatot, monolit vasbeton födémet, torokgerendás fedélszéket  terveztünk be. Az energiamérleg összeállítása és az építészeti és statikai tervvel való egyeztetés után 10 cm-es szigeteléssel ellátott 30 cm-es téglafalazatot javasoltunk. A rétegrendi optimizálás után a földön fekvő padlóba 10 cm, a tetőszerkezetbe 30 cm vastagságban terveztünk be szigetelést, az ablaküvegezések háromrétegűek. Az így megépült ház fűtési energiaszükséglete kb. 60 KWh/m2év. A hazai energetikai skála szerint A besorolású.

 

Energiatakarékos családi ház tervezése (264)Energiatakarékos családi ház tervezése (266)Energiatakarékos családi ház tervezése (265)Energiatakarékos családi ház tervezése (130)Energiatakarékos családi ház tervezése (131)Energiatakarékos családi ház tervezése (133)Energiatakarékos családi ház tervezése (86)Energiatakarékos családi ház tervezése (89)Energiatakarékos családi ház tervezése (90)Energiatakarékos családi ház tervezése (93)Energiatakarékos családi ház tervezése (91)Energiatakarékos családi ház tervezése (126)Energiatakarékos családi ház tervezése (127)Energiatakarékos családi ház tervezése (128)  

Év
2011-

Megrendelő
Juhos Csaba és Ágota

Hely
Sepsiszentgyörgy, Románia

Funkció
Családi ház

Állapot
Építés alatt

Építészet: Varga Erika EÉI

Statika: V&V Projekt - Varga Szabolcs