A projekt leírása

A feladat egy favázszerkezetes, fachwerk típusú ház statikai tervezése, különálló garázzsal mely alatt pince található. A kísérleti jellegű, cseréppel borított épülethez a megrendelő faszerkezet tervezését kérte, mely a szerkezetet kitöltő nyerstéglával együtt beltérből látható is marad. Az alapozás tervezésének nehézségét az igen mélyen, kb. 3 méteren található teherbíró talaj, és a magasan található talajvíz képezi.

Mivel a ház nincs alápincézve, tömörített kavicságyra öntött vasazott lemezalapot terveztünk be. A garázs alatti pincét is vasbeton lemezalapra alapoztuk és vasbeton falakkal épült. Minedez teknőszigeteléssel van ellátva, talajvíznyomás elleni intézkedésként. A felszerkezet favázszerkezetű, a födém gerendázata két réteg deszkázatot kapott annak érdekében, hogy földrengés esetén biztosítsa a merev tárcsa hatást. A tetőszerkezet torokgerendás fedélszék típusú, a szarufa ferde beeresztéssel támaszkodik a padlás gerendázatára.

Faszerkezetes családi ház tervezése (47)Faszerkezetes családi ház tervezése (46)Faszerkezetes családi ház tervezése (43)Faszerkezetes családi ház tervezése (44)Faszerkezetes családi ház tervezése (45)Faszerkezetes családi ház tervezése (48)Faszerkezetes családi ház tervezése (64)Faszerkezetes családi ház tervezése (61)Faszerkezetes családi ház tervezése (63)   

Év
2009-

Megrendelő
Nagy Csilla

Hely
Sepsiszentgyörgy, Románia

Funkció
Családi ház

Állapot
Építés alatt

Építészet: Török Áron - Open Works

Statika: Varga Szabolcs - V&V Projekt

Épületgépészet: Instal Utilities