A ház tömege nem jellemző a passzívházakra: földszinttel és részleges alagsorral rendelkezik, így illeszkedik be a nyugat-kelet irányú lejtőbe. A földszinten találhatóak a délre tájolt hálószobák, a nappali, konyha és a télikert, az északra tájolt fürdőszobák, gardrób és kamra. Az alagsorban helyezkedik el a vendégszoba a hozzá tartozó fürdőszobával, raktár és egy szépségszalonnak fenntartott helyiség.

A kerámia téglából készült épület padlója és födémje, statikai, hőtárolási és légtömörségi megfontolásból-vasbetonból készült. A részleges alagsor része a hőburoknak, ezért a hőszigetelés folytonossága miatt szükséges volt földszint földön fekvő födémjének megszakítása, mely művelet egyaránt kihívás volt a tervezőknek és kivitelezőknek is.

Az épület fűtését egy talaj-víz hőszivattyú látja el, a hőleadás padlófűtés segítéségével történik. A lakás szellőztetéséért hővisszanyerős szellőztető berendezés gondoskodik, mely a PHI minősítése szerint 90%-os hatásfokkal működik. A levegő elfűtését télen és előhűtését nyáron a hőszivattyú látja el. A cirkulációs vezeték által a fogyasztópontoknál azonnal rendelkezésre áll a melegvíz. Bár az épület ilyen módon is teljesíti a passzívház kritériumrendszert, további megújuló energiaforrások is beépítésre kerülnek a jövőben. A melegvíz előkészítésre napkollektorokat, a hőszivattyú táplálására napelemeket szerelnek fel.

A tájépítészeti koncepció is a fenntarthatóság szellemében készült. Lombhullató fák és cserjék kerültek betervezésre, a háztól olyan távolságra, hogy télen ne gátolják a szoláris nyereségeket. A javasolt fák között van a vörösfenyő is, mely helyben megtalálható, a csupán 400 méterre található vörösfenyő erdő által. A fenntarthatósághoz hozzájárul az esővizet tartályba összegyűjtő és azt felhasználó öntözőrendszer is.

Minősített passzívház tervezése (368)Minősített passzívház tervezése (367)Minősített passzívház tervezése (383)Minősített passzívház tervezése (369)Minősített passzívház tervezése (365)Minősített passzívház tervezése (381)Minősített passzívház tervezése (382)Minősített passzívház tervezése (375)Minősített passzívház tervezése (377)Minősített passzívház tervezése (376)Minősített passzívház tervezése (378)Minősített passzívház tervezése (372)

Év
2016

Megrendelő
Magánszemély

Hely
Sepsiszentgyörgy, Románia

Funkció
Családi ház

Állapot

Épületgépészet, légtömör sík

Építészet: Corina Maria Dumitrescu BIA

Épületfizika

/PHPP/Statika/generáltervezés: V&V Projekt - Varga Szabolcs

Épületgépészet: Optim Project

Tájépítészet: Radu Matei 

Passzívház minősítő: Energie PlanerTeam – Sariri-Baffia Enikő

Blower-Door teszt:  Kadar Energy - Kádár Ferenc

Grafika: Corina Maria Dumitrescu