A projekt leírása

A ránk bízott feladat Kelet-Európa első passzívház kritériumokat teljesítő templomának tartószerkezeti tervezése volt. A templom nagytermének tetőszerkezete 9 méteres nyílást hidal át, a torony összesen 26 m magas.

Az épület tartószerkezetének falait konfinált lyukas tégla falazatból készülnek el. A parókia és a karzat födémjét előregyártott vasbeton gerendákkal (+ felbetonozás) és kerámia béléstestes födémmel terveztük, mely előnyösen működik 5-6 méteres fesztávok esetén. Az emelet feletti födém szabálytalan alakját elősegítő fordított gerendákat terveztünk be, melyek ugyanakkor biztosítják a tetőszerkezet leterhelését is. A templomterem tetőszerkezetének főállásaiba betervezett ferdedúcok átveszik a tető oldalirányú nyomásait és átadják a pontalapba befogott vasbeton oszlop rövid konzoljainak.

Református templom és parókia tervezése (134)Református templom és parókia tervezése (135)Református templom és parókia tervezése (40)Református templom és parókia tervezése (41)Református templom és parókia tervezése (39)Református templom és parókia tervezése (388)Református templom és parókia tervezése (386)Református templom és parókia tervezése (387)Református templom és parókia tervezése (301)Református templom és parókia tervezése (300)Református templom és parókia tervezése (302)Református templom és parókia tervezése (292)Református templom és parókia tervezése (291)Református templom és parókia tervezése (293)Református templom és parókia tervezése (295)Református templom és parókia tervezése (294)Református templom és parókia tervezése (144)Református templom és parókia tervezése (165)Református templom és parókia tervezése (168)Református templom és parókia tervezése (169)

Év
2013-

Megrendelő
Szászfenesi Református Egyházközség

Hely
Szászfenes, Románia

Funkció
Templom és parókia

Állapot
Építés alatt

Építészet: Abos Ede-Mezon Com 

Statika: Varga Szabolcs -V&V Projekt 

BIM: Cristi Morar - Sprint Project