Légtömörség / Blower-door mérés

2018 őszétől új szolgáltatással bővítettük portfóliónkat. Az országban elsőkként végzünk légtömörség mérést nagyteljesítményű, akár 9600 m3 kapacitású berendezéssel. A blower-door mérés alapkövetelmény a Passzívház minősítés megszerzéséhez, de egyre többen igényelik az épületek energiahatékonyságának növelése érdekében is.

Mi az a blower-door mérés?

Ezzel a méréssel ellenőrizzük egy épület légtömörségét/légzáró tulajdonságait és a kivitelezett munkálatok minőségét. A légtömörség méréssel feltárjuk a nyílászárók, légcsatornák, elektromos vezetékek, illesztések stb. melletti esetleges szivárgásokat. Ezzel a módszerrel beazonosítjuk a hőszigetelt burok rejtett szerkezeti hiányosságait hiányosságait, amelyeknek orvoslásával a lehető legjobb minőségű kivitelezést érhetjük el.Miként járunk el?

Egy speciális, ventilátorral és szenzorokkal ellátott, számítógépes vezérlésű ajtót szerelünk fel, amelynek segítségével a külső és belső tér közötti 50 Pa nyomáskülönbség mellett lemérjük a légcsere értékét. Ezután a szivárgásokat és/vagy a kivitelezési hibákat különböző segédeszközökkel tudjuk beazonosítani. A rendelkezésünkre álló anemométerrel, amely a légáramlásokat méri, a füstgenerátorral vagy az hőkamerás (termográfiás) mérésekkel egészen pontos eredményeket érünk el. Az infravörös termográfiás mérés jelentős mértékben hozzájárul a blower-door teszt hatékonyságához, az így felfedett hibákat sikeresen ki lehet javítani a munkálatok befejezése előtt. A légtömörség mérés eredményét, az n50 légcsere értéket az egy óra leforgása alatt (1/h) kicserélődő levegő mennyisége adja meg 50 Pa nyomáskülönbség mellett.

A légtömörségi tényezőt figyelmen kívül hagyó, új építésű épületek esetében a légcsereszám akár 10 1/h is lehet, a némi odafigyeléssel kivitelezett épületeknél általában 2 és 4 1/h között mozog ez az érték, a Passzívházaknál pedig a légcsereszám felső határértéke 0,6 1/h. Ha a légtömörség kialakítására nem fordítunk kellő figyelmet, a fűtési energiaszükséglet akár hatszor is nagyobb lehet, mint a légtömör épületek esetében.

Kinek ajánljuk a blower-door tesztet?

A Passzívházak esetében a légtömörség mérés kötelező jellegű.

A blower-door mérés azonban minden épület esetében számos előnnyel rendelkezik. A tesztet nemcsak lakóházak és tömbházlakások, hanem cégek székhelyei, munkapontok, különleges rendeltetésű épületek, adatközpontok, szerverszobák stb. esetében is sikeresen lehet alkalmazni.

A megfelelő légtömörség előnyei:

  • nagyobb energiahatékonyság
  • minőségi építkezési munkálatok, rejtett hibák kiküszöbölése
  • hatékonyabban működő hővisszanyerős szellőző berendezés
  • a relatív páratartalom megfelelő szinten tartása és a páralecsapódás megelőzése
  • jobb hangszigetelés

A légtömörség tesztet épület-felújításkor, hőszigeteléskor is ajánljuk.

Németországban, Ausztriában, Svájcban és New York államban a blower-door tesztet kötelező elvégezni minden új épületnél.

További információkért forduljon hozzánk bizalommal: Dr. Varga Szabolcs, okl. építőmérnök, akkreditált passzívház minősítő: office@vvp.ro (+40) 0740 842 810