A projekt leírása

A kihívás egy passzív ház esetén az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a hatékonyság és az esztétika között. Bármilyen alakú ház lehet passzív ház, azonban a leghatékonyabb az, ha minél kompaktabb és zártabb az alakja. A déli domboldal ideális helyszín, a ház dél fele nyit a kilátás és a kert irányába: nagy ablakfelületek és egy földszinti, zöldtetős tornác található itt, északon pedig a lehető legkisebb szabad falfelület és kevés ablak. Az egyszerű tömeget az aszimmetrikus tetőforma, a tornác és főbejárat előtetője és a burkolóanyagok váltakozása dobja fel: fa és téglaburkolat váltakozik a fehérre vakolt falfelületekkel.

Az épület tartószerkezeti falai lyukas téglából készültek, mely kiváló hőtároló képességgel is rendelkezik. A homlokzati hőszigetelés szerepét egy 30 cm-es expandált polisztirolhab lemez (EPS) látja el. A talajon fekvő szigetelés 25 cm-es XPS, az utolsó szint fölött 40 cm EPS/ 40 cm kőzetgyapot szigetelést helyeztünk el. A nyílászárók hőveszteségi tényezője Ug=0.5W/m2K napenergia átbocsájtási tényező g=0.5. A nyári túlmelegedést és kényelmet a külön szerkezeten álló zöldtetős terasz és a déli homlokzaton ereszkinyúlás biztosítja. A friss levegőt 93%-os hatékonysággal működő hővisszanyerős szellőztető berendezés állítja rendelkezésünkre. A minimális fűtési hőigényt elektromos infrapanelekkel elégítjük ki. A használati melegvízet előállításásnak igényét nagy felületű vákuumcsöves napkollektorral csökkentettük minimálisra. 

Passzív családi ház tervezése (325)Passzív családi ház tervezése (297)Passzív családi ház tervezése (298)Passzív családi ház tervezése (272)Passzív családi ház tervezése (278)Passzív családi ház tervezése (277)Passzív családi ház tervezése (280)Passzív családi ház tervezése (273)Passzív családi ház tervezése (274)Passzív családi ház tervezése (275)Passzív családi ház tervezése (268)Passzív családi ház tervezése (35)Passzív családi ház tervezése (270)Passzív családi ház tervezése (198)Passzív családi ház tervezése (271)Passzív családi ház tervezése (269)Passzív családi ház tervezése (220)Passzív családi ház tervezése (219)Passzív családi ház tervezése (222)Passzív családi ház tervezése (109)Passzív családi ház tervezése (299)   

Év
2012-2016

Megrendelő
Sz. család

Hely
Sepsiszentgyögy, Románia

Funkció
Családi ház

Állapot
Használatban

Építészet: Varga Erika EÉI

Statika: V&V Projekt - Varga Szabolcs

Épületgépészet: Osztrák-Magyar Passzívház kft. - Benécs József

Energiamérleg - PHPP számítás: V&V Projekt - Varga Szabolcs