Belsőépítészet

Mi a belsőépítészet?

A formatervezés és az építészet határmezsgyéjén mozgó foglalkozás. Míg a műépítész körülhatárolja a tereket, kialakítja a funkcionális beosztást, megtervezi az épület tömegét, homlokzatait, környezetbe való beilleszkedését, addig a belsőépítész színekkel, formákkal, a belső tér további felosztásával, a természetes és mesterséges fény mértékének és irányának manipulálásával lakhatóvá teszi azt, meghatározza hangulatát, optikailag módosíthatja a tereket. Egy létező épület esetében pedig javaslatokat tud tenni a belső terek jobb kihasználására, vagy a tulajdonos éppen aktuális élethelyzetéhez tudja igazítani ezeket.

Hogyan működik új épületeknél?

Új tervezésű épületek esetén célszerű a belsőépítészt már akkor bevonni a munkába, amikor az építészeti tervezés a vége felé jár. A különböző funkcióknak szánt helyiségek mesterséges megvilágítását, optimális berendezését már a belsőépítész tervezi meg, összhangban a tulajdonos és az építész elképzeléseivel. Ez alapján pedig a gépészmérnökök pontosan meg tudják tervezni a villanyvezetést, a pontos energiaszükségletet, valamint a vízvezetést és a fűtésrendszert.

A következő lépés a belső terek színeinek, burkolóanyagainak, beépített vagy készen vásárolt bútorainak, valamint a lakástextíliáknak a kiválasztása, összehangolása. Mindezeket színes kézi rajzok valamint számítógépes modellezés segítségével jelenítik meg a megrendelő számára. Fontos az ár- és a minőségi kategória meghatározása, hogy már a tervezésnél minél megvalósíthatóbb javaslatok szülessenek. A kezdeti szakaszban több javaslat is készül, melyek közül egy kerül kidolgozásra.

Belsőépítészet
Hányféle hangulata lehet egy nappalinak? Ahányféle technikával ábrázoljuk (akvarell tussal, grafitceruza, színes ceruza, akvarell grafitceruzával). (Varga Erika rajza)

Hogyan működik létező épületeknél?

Használatban levő épületeknél akkor merül fel az átalakítás igénye, ha módosul a belső terek funkciója, műszaki felújításra van szükség, lakások esetén pedig, ha megváltozik a család összetétele. Ilyenkor az érintett helyiségek felmérésével kezdődik a munka. A következő lépés az új funkciók és azok térigényének meghatározása valamint, annak eldöntése, hogy mi az, ami a régi berendezésből, burkolóanyagokból, elképzelésekből megmarad. Innen ismét több változaton keresztül vezet az út az optimális megoldáshoz.

Miért van rá szükség?

Reprezentatív épületek vagy vendéglők, hotelek, panziók esetén talán kézenfekvőbb a válasz: fontos, hogy jó benyomást keltsen a külső és belső tér egyaránt, hogy a vendéget kényelmes és kellemes, hangulatos környezet fogadja. De ugyanilyen fontos, hogy az irodahelyiségekben, az orvosi rendelőkben, az iskolákban és óvodákban biztonságosan, kényelmesen lehessen dolgozni és tanulni, ugyanis napjaink harmadát a munkahelyünkön töltjük. A lakásunk kényelme sem kevésbé fontos, itt fogadjuk vendégeinket is. A lakás hangulata, berendezése személyiségünket, életmódunkat tükrözi. Nem könnyű viszonylag kis helyen, sok funkciónak otthont adva – alvás, tisztálkodás, étkezés, tanulás, szórakozás, hobbi –, behatárolt költségvetésből esztétikus, a tulajdonos életmódját tükröző és annak otthont adó környezetet kialakítani. A belsőépítész vagy lakberendező azonban megtalálja azokat a szín- és anyagkombinációkat, tárolási lehetőségeket, elveszettnek hitt tereket, amelyek az avatatlan szem számára rejtve maradnak.