Energetikai audit és tanácsadás

Meglévő, felújításra váró épületek esetén, az épületenergetikai audit (szakvélemény) rámutat arra, hogy melyek azok a beavatkozások, amelyek műszaki és gazdasági (megtérülés) szempontból a legmegfelelőbbek.

Minden egyes felújítási javaslathoz elkészül az épület energiamérlege, amely tartalmazza egyrészt a veszteségeket – a külső határoló felületeken és a szellőztetéssel történő hőveszteséget –, másrészt a belső hőforrások és a napbesugárzás okozta nyereségeket. A gyakorlattal ellentétben a megrendelő már a tervezési fázisban látja, milyen költségei lesznek a háznak esetenként fűtésre, melegvíz előállítására, világításra, szellőztetésre és hűtésre.

Továbbá, minden felújítási variánshoz készül egy gazdasági számítás, ami egyrészt figyelembe veszi a pluszköltséget, ami a felújítási munkálatokkal jár, az inflációt és az energiaforrás drágulását, másrészt pedig a hőszigetelésnek és más beavatkozásoknak betudható éves megtakarítást. Az egyes megoldások hatékonyságát a beavatkozással járó pluszbefektetés amortizációs ideje [év], vagy a megtakarított energia ára fejezi ki [€/m2]

Az energetikai audit megvalósíthatósági tanulmányok szerves része, elkészítésével igazoljuk a 18/2009-es kormányrendelet előírásainak teljesítését, amelyek értelmében a felújítandó lakóépület fűtési hőszükséglete 100 kWh/m2 alá kell, hogy csökkenjen. Amennyiben felújításokkor bizonyítjuk az energetikai auditban javasolt megoldások kivitelezését, az önkormányzattól 7 éves adókedvezményt kapunk.

Új építésű házaknál is ajánljuk az energiamérleg elkészítését. Általa elkerülhető lenne az, hogy a megrendelő csak a használatba vétel utáni első évben tudja meg, hogy mennyire takarékos/energiafogyasztó a beruházása.

Építészeknek is ajánlott szolgáltatásunk az energiamérleg mellett kiterjed a hőhídmentes és légtömör csomóponti kialakításokra.

Az energiamérleg számítását a román előírások (Mc 001) szerinti saját fejlesztésű programmal számítjuk, de lehetőség van az ISO 13790 európai szabvány alapján összeállított PHPP (PassivHaus Projektierungs Paket) használatára, amely sikeresen alkalmazható nem passzív épületekre is.

Energetikai számításaink hitelességét garantálja, hogy rendelkezünk 1. fokozatú minisztériumi energetikai tanúsítói engedéllyel, amely feljogosít energetikai audit összeállítására, valamint az európai szinten elismert Minősített Passzívház Tervezői címmel.