Energetikai tanúsítványEnergetikai tanúsítvány ajánlat

Varga Szabolcs engedélyezett energetikai tanúsító, tel.: 0740842810

Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány felmutatása?

A hatályos 372/2005-ös törvény előírásai szerint a tulajdonos a következő esetekben köteles beszerezni és felmutatni az energetikai tanúsítványt:

  • új épület építése után, ennek használatba vételekor,
  • meglévő épület, lakás adásvételekor és tartós bérbeadásakor.

Milyen dokumentumok szükségesek a tanúsításhoz?

Új és meglévő épületek esetében is szükséges felmutatni az épület terveit/felmérési rajzait, valamint azokat a dokumentumokat (terv/műszaki könyv), amelyek igazolják az egyes épületelemek tulajdonságait. Amennyiben utóbbiak nem állnak rendelkezésére, mi elvégezzük a szükséges méréseket.

További tudnivalók:

Az energetikai tanúsítvány

  • 10 évig érvényes,
  • felmutatása nem kötelező: műemlék épületeknél, időszakosan használt építmények, 50 m2-nél kisebb hasznos felületű építmények esetében.

Az energetikai tanúsítvány

Az Európai Tanács az épületek energetikai jellemzőiről szóló 91/2002 EK irányelv hazai alkalmazásaként 2011. január 1.-jétől, 5 évi halasztás után életbe lépett a 372/2005-ös törvény. Az épületek energetikai tanúsításának bevezetésével a tudatos lakásvásárlást, lakásfelújítást és -birtoklást kívánják meghonosítani, mint például a háztartási gépek esetében. A tanúsítás fontosságát jelzi az, hogy egy épület üzemeltetése nagyságrendekkel több energiafogyasztással jár, mint egy háztartási gép használata. Ha egy korszerű hűtőszekrény évi energiafogyasztása kb. 250 kWh, egy átlagos méretű és közepesen takarékos családi ház több mint 100-szor ennyi energiát emészthet fel évente!

Gyakran ismételt kérdések

Mit tanúsít az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány megállapítja épületünk fajlagos (négyzetméterenkénti) éves energiafogyasztását kWh/m2-ben, átlagos felhasználás és kültéri hőmérsékleti körülmények közepette – fűtés, használati meleg víz, világítás, szellőztetés, klimatizálás esetében.

Milyen információkat tudunk meg az energetikai tanúsítványból?

Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány ajánlat

Varga Szabolcs engedélyezett energetikai tanúsító, tel.: 0740842810