Design interior
Ce este designul interior?
Designul de interior este o disciplină aflată la limita dintre design şi arhitectură. În timp ce arhitectul delimitează spaţii, determină scheme funcţionale, proiectează faţadele construcţiei şi încadrarea clădirii noi în cadrul construit existent, designerul de interior se ocupă de subdivizarea spaţiilor interioare, punerea în valoare a acestora prin manipularea cantităţii şi direcţiei luminii naturale şi artificiale, definirea atmosferei interioare şi manipularea experienţei spaţiale. În cazul unei clădiri existente poate să facă propuneri în interesul folosirii mai eficiente a spaţiului interior sau poate să o adapteze la condiţiile de viaţă actuale ale beneficiarului.
Cum funcţionează la clădiri noi?
La construcţii noi cel mai eficient este implicarea designerului de interior spre sfârşitul procesului de proiectare de arhitectură. Mobilarea şi iluminatul încăperilor destinate diferitelor funcţiuni sunt proiectate deja de designerul de interior, în concordanţă cu conceptele beneficiarului şi arhitectului. Pe baza acestui proiect inginerii de specialitate pot să proiecteze cu precizie sistemul de iluminat şi prize, necesarul de energie precum şi sistemul de distribuție a apei şi sistemul de încălzire. Următorul pas este alegerea şi combinarea culorilor, materialelor de finisaj, a pieselor de mobilier înzidite sau independente respectiv a textilelor de interior.
Toate acestea sunt prezentate beneficiarului prin intermediul unor desene colorate şi simulări pe calculator. Este importantă definirea categoriei de preţ şi calitate astfel încât să se nască propuneri fezabile încă din faza de proiectare. În prima fază se realizează mai multe propuneri din care una urmează să fie definitivată.
Cum funcţionează la construcţii existente?
În cazul construcţiilor existente apare nevoia schimbărilor dacă se doreşte modificarea funcţiunilor spaţiilor interioare sau modernizarea instalaţiilor, iar în cazul locuinţelor când componenţa familiei se schimbă. În asemenea cazuri se începe cu relevarea spaţiilor afectate. Urmează definirea noilor funcţiuni şi a necesarului de spaţiu aferent precum şi stabilirea acelor elemente ale amenajării, finisajelor, conceptelor anterioare care se păstrează. De aici calea duce la soluţia optimă prin mai multe variante.
De ce este nevoie de designul de interior?
Răspunsul la această întrebare pare mai la îndemână în cazul clădirilor reprezentative sau a restaurantelor, hotelurilor, pensiunilor: este de importanţă majoră ca spaţiul exterior şi interior să creeze o impresie bună, clientul să fie primit într-o ambianţă confortabilă, plăcută. Dar la fel de important este ca în spaţiile de birouri, cabinete medicale, şcoli şi grădiniţe să se poată lucra şi învăţa în condiţii de siguranţă şi confort, deoarece ne petrecem o treime din zi la serviciu. Nici confortul propriei locuinţe nu trebuie subestimat. Atmosfera, amenajarea locuinţei reflectă personalitatea şi modul nostru de viaţă. Nu este uşor ca, încorporând cele mai variate funcţiuni-dormit, igienă corporală, gătit şi mâncat, învăţare, distracţie, hobby-şi încadrându-ne într-un buget limitat să amenajăm un cămin estetic care să reflecte şi să găzduiască stilul de viaţă al beneficiarului. Designerul de interior însă găseşte acele combinaţii de culori şi materiale, acele locuri de depozitare, spaţii nefolosite, care, pentru un ochi neformat, rămân ascunse.