Test etanșeitate la aer blower-door

Începând cu anul 2019 am introdus un nou serviciu în oferta noastră. Suntem printre primii în România care efectuează testul blower-door, cu ajutorul unui echipament performant cu debit de aer de până la 9600 m3. Testul de etanșeitate face parte din cerințele certificării Caselor Pasive, dar se efectuază la tot mai multe clădiri cu scopul de a atinge o eficiență energetică sporită.

Ce este testul blower-door?

Cu ajutorul testului blower-door putem sverificăm etanșeitatea unei clădiri și calitatea lucrărilor executate. Cu acest procedeu de testare măsurăm dacă există orice fel de infiltrații sau scăpări de aer pe lângă ferestre, uși, la străpungerile conductelor de apă, ventilații, instalații electrice etc. Unele deficiențe ale anvelopei termice pentru lucrări care devin ascunse pot fi identificate și corectate, atingându-se o calitate superioară a construcției executate.

Cum procedăm?

Montăm o ușă specială cu ventilator, dotată cu senzori, conectată la un calculator, cu ajutorul cărora vom măsura volumul schimbului de aer la o diferență de presiune stabilită între interior și exterior. Mai mult, punctele de infiltrații și greșelile de execuție pot fi identificate folosind echipamente auxiliare. Avem în dotare anemometre pentru măsurarea vitezei curenților de aer, generator de fum și cameră de termoviziune, care permit acest lucru. Măsurătorile realizate împreună cu camera de termoviziune ridică extrem de mult eficiența testului blower-door, relevând imediat cele mai mici defecte care pot fi soluționate înaintea finalizării lucrărilor. Rezultatul testului de etanșeitate, coeficientul n50, e este dat în numărul de schimburi de aer pe oră [1/h] la o diferență de presiune de 50 Pa.

Echipament blower-door
Echipamente aflate în dotare: blower-door, anemometre, cameră termoviziune, generator fum

La clădiri nou construite fără măsuri de etanșare se pot obține și valori de 10 1/h, la o clădire pentru care se acordă oarecare atenție în execuție etanșeității la aer se obțin valori între cca. 2 și 4 1/h, iar în cazul Caselor Pasive limita superioară pentru etanșeitatea la aer este de 0,6 1/h. Clădirile la care nu este urmărită realizarea etanșeității la aer pot avea consum de energie pentru încălzire de la 3 până la 6 ori mai mare față de clădirile etanșe.

Pentru cine recomandăm testul blower-door?

În cazul Caselor Pasive, acest test se face în mod obligatoriu.

Efectuarea testului blower-door aduce o serie de avantaje la toate tipurile de clădiri (vezi mai jos). Testul poate fi aplicat nu numai la case clădiri rezidențiale dar și la clădiri comerciale, sau spații cu cerințe speciale, camere de servere și IT etc.

Avantajele etanșeității ridicate a unei clădiri:

  • eficiență energetică crescută
  • lucrări pe șantier de calitate superioară, clădire fără defecte ascunse
  • funcționarea la randament ridicat al sistemului de ventilare cu recuperare de căldură
  • prevenirea formării și acumulării condensului
  • nivel ridicat de izolare fonică
  • control optim asupra umidității relative a aerului

Recomandăm testul de etanșeitate și în cazul modernizărilor, și reabilitărilor termice.

În Germania, Austria, Elveția sau statul New York, etc. testul de etanșeitate se face în mod obligatoriu la toate clădirile noi.

Pentru mai multe informații nu ezitați să ne contactați: Dr. ing. constr. Szabolcs Varga, certificator acreditat case pasive, la adresa de e-mail office@vvp.ro sau la numărul de telefon (+40) 0740 842 810.